Wandelen voor Water 2015

Op woensdag 18 maart 2015 vindt onder meer in de regio Noord-Veluwe voor de derde keer het landelijk evenement Wandelen voor Water plaats. Maar liefst 1.700 kinderen van 35 verschillende basisscholen lopen deze dag met 6 liter water in hun rugzak een sponsortocht van 6 km. Zo ervaren de kinderen welke inspanningen hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden dagelijks moeten leveren om aan schoon drinkwater te komen. De gehele opbrengst van de Veluwse sponsortocht gaat dit jaar naar Stichting ICS. ICS bouwt in de provincie Busia, in het westen van Kenia, aan elf nieuwe waterpunten om de lokale bevolking duurzaam te voorzien in schoon drinkwater.

Wandelen voor Water is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen van groep 7 en 8 uit heel Nederland. Het vindt altijd plaats in de week rond Wereld Waterdag, dit jaar op 22 maart. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de problemen in ontwikkelingslanden op het gebied van schoon drinkwater en hygiëne.

De sponsoropbrengst van de kinderen wordt verzameld door zes Rotary Clubs uit de regio Noord-Veluwe: Epe, Harderwijk, Ermelo, Hattem-Heerde, Nunspeet en Oldebroek. Het opgehaalde bedrag zal worden verhoogd met 50% van Wilde Ganzen. Begin maart verzorgen leden van de Rotary Clubs een gastles op basisscholen die meedoen. In deze gastles wordt uitleg gegeven over de problemen die veel mensen in ontwikkelingslanden dagelijks ondervinden door het gebrek aan schoon drinkwater.

De opbrengst van de sponsortocht gaat naar ICS. Afgelopen zomer is ICS in Kenia gestart met het boren naar water. De twee waterputten worden binnenkort via pijpleidingen aangesloten op elf waterverkooppunten. Bij deze punten kunnen inwoners hun jerrycans komen vullen met schoon drinkwater en direct afrekenen met een prepaid betaalkaart. De betaalkaart kan opgeladen worden bij winkeltjes in de omgeving. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van het watersysteem.

Child reporters Queen en Haddist maakten het volgende filmpje over het project: