Record aantal boeren wil zaden kopen op krediet

Nu het jaar op z’n eind loopt wordt het tijd om de balans op te maken. In het westen van Kenia hebben dit jaar in totaal maar liefst 15.104 boeren interesse getoond in het aanschaffen van agrarische producten op basis van krediet. Dat zijn 4 x zoveel boeren als het jaar daarvoor. Het is zelfs meer dan de 12.000 boeren die Agrics op dit moment in staat is te bedienen.

Agrics, een van de sociale ondernemingen van ICS, levert boerengroepen zaden en mest van goede kwaliteit op basis van krediet. Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid moeten individuele boeren zich eerst aansluiten bij een bestaande boerengroep of er een vormen, samen met andere kleine boeren uit de directe omgeving. Zo'n groep bestaat uit 15 tot 25 personen. Naast basisproducten als zaden en mest kan een boer besluiten extra benodigdheden of diensten te bestellen waaronder kippen, solarlampen, opslagfaciliteiten of de huur van een tractor. De boer heeft zo'n zes maanden de tijd om de kosten af te betalen. Doordat de boeren als groep functioneren kunnen eventuele problemen met afbetalen beter worden ondervangen.

Agrics stelt kleine boeren in Kenia en Tanzania in staat om agrarische grondstoffen aan te schaffen van goede kwaliteit. Betere zaden leveren een grotere oogst. Zo zijn de boeren duurzaam verzekerd van voedsel voor hun gezinnen én van een inkomen. Lees meer over Agrics.


Een lokale ICS medewerker vertelt boeren over de mogelijkheid van het aanschaffen van agrarische producten op krediet.