ICS wint Klaus J. Jacobs Best Practice Prize

ICS heeft voor haar ouderschapsprogramma Skilful Parenting de prestigieuze Klaus J. Jacobs Best Practice Prize 2016 gewonnen. De trainingsmethode Skilful Parenting ondersteunt ouders in Kenia en Tanzania bij de opvoeding van hun kinderen wat familierelaties helpt verbeteren en genderongelijkheid vermindert. ICS combineert dit vervolgens met verschillende landbouwactiviteiten om zo ook oogsten te verbeteren en armoede te bestrijden. Armoede is immers vaak de oorzaak van stress en geweld binnen gezinnen. Jacobs Foundation, de Zwitserse stichting die jaarlijks deze awards uitreikt, koos voor het Skilful Parenting programma omdat het een unieke en wetenschappelijk bewezen methode is. Het is een goed praktijkvoorbeeld en zeer relevant voor de ontwikkeling van kinderen binnen de context van het platteland. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 200.000 Zwitserse Frank.



Beatrice Ogutu, directeur van ICS-SP in Nairobi vertelt: “In Kenia krijgt twee op de drie kinderen tijdens hun kindertijd te maken met een vorm van fysiek geweld. In Tanzania is dat bijna drie kwart van de kinderen, en in de meeste gevallen zijn de ouders de oorzaak. Ons Skilful Parenting programma richt zich zowel op moeders, vaders als andere verzorgers. We nemen de lokale visie op ouderschap en opvoeding als uitgangspunt en het programma is zo opgebouwd dat het de hele gemeenschap tot steun kan zijn. We combineren deze aanpak vervolgens met ons landbouwprogramma. Zo verbeteren we niet alleen familierelaties en zorgen we voor meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen maar werken we tegelijkertijd ook aan het verbeteren van de oogst en inkomens van gezinnen."

Sinds 2009 reikt de Jacobs Foundation elk jaar twee awards uit voor bijzondere resultaten op het vlak van onderzoek naar en de praktijk van kind- en jeugdontwikkeling. ICS is ongelofelijk trots dat de Jacobs Foundation de kracht van het ouderschapsprogramma erkent. Het prijzengeld zal ingezet worden om verder te investeren in het programma zelf en in bewijsvoering. De ambitie is om in 2020 1 miljoen ouders bereikt te hebben. Door te investeren in nieuwe partnerschappen, in zowel de publieke als private sector, denkt ICS dit waar te kunnen maken.

De awards werden uitgereikt op 2 december tijdens een feestelijke ceremonie aan de Universiteit van Zurich in Zwitserland. Onderstaand een filmpje over de aanpak en impact van Skilful Parenting die vertoond werd op de uitreiking voor een zaal vol genodigden: