Uhuru Torch schijnt licht op waterproject ICS

Torch.jpgThe Uhuru Torch heeft wel iets weg van het Olympisch vuur. De fakkel, voor het eerst aangestoken op de top van de Kilimanjaro vulkaan in 1961, is een bekend symbool van vrijheid en licht in Tanzania. Elk jaar wordt de fakkel aangestoken om vervolgens een lange weg af te leggen door Tanzania, om haar licht te laten schijnen op bijzondere en inspirerende projecten en initiatieven. Of zoals ze het zelf omschrijven: “Om hoop te brengen waar wanhoop heerst, vijandschap te vervangen door liefde en haat in te wisselen voor respect.”

Des te specialer dat de Uhuru Torch de pas opgeleverde watertoren van ICS aandeed. De tien meter hoge watertoren staat net buiten het dorp Maganzo, in het noorden van Tanzania. Dit dorp en het naburige Masagala, kampt al jaren met een ernstig tekort aan schoon drinkwater. ICS is hier, met financiële steun van HDIF, een grootschalig waterproject gestart om de 12.000 dorpsbewoners duurzaam te kunnen voorzien van veilig drinkwater. We zijn nu in de laatste fase van de bouw aangekomen, de verwachting is dat in november 2016 de kranen eindelijk echt opengedraaid kunnen worden.

En net als onze andere waterpunten krijgt ook hier elk tappunt een prepaid betaalmeter van Susteq. Met een chipkaart, die bewoners vooraf kunnen opladen bij lokale kiosken, kunnen ze direct betalen voor de hoeveelheid water die ze getapt hebben. De inkomsten die we hiermee genereren worden gebruikt voor onderhoud van het systeem en kwaliteitscontroles. Want alleen zo kunnen we er voor zorgen dat de tappunten langdurig schoon en veilig drinkwater blijven leveren.