Hoe Moses en Janet succes oogsten

Het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ gaat niet op voor Moses. “Zoals je ziet kan ik niet lopen maar dat weerhoudt me niet om alles aan te pakken. Ik ben naast schoenmaker hier op de markt namelijk ook boer”, vertelt hij. Moses en zijn vrouw Janet maken vanaf het prille begin gebruik van de faciliteiten van Agrics. Moses: “Ondanks mijn handicap durf ik te beweren dat mijn vrouw Janet en ik tot de meest succesvolle Agrics boeren uit de omgeving behoren!” Een schoenmaker die zelf niet kan lopen en bovendien boer is. Daar willen we weleens meer over horen.

Moses en Janet zitten zoals altijd op hun vaste plek op de markt in Butere. Moses zit op de grond waar hij zijn schoenreparaties uitvoert. Zijn vrouw Janet staat een paar meter verderop met haar stalletje waar ze groenten en eieren aan de man probeert te brengen. Het stel voorziet op verschillende manieren in hun levensonderhoud en pakt het slim aan.

  Moses.JPGMoses%20en%20Janet%20op%20de%20markt.JPG

Samen bezitten ze een kleine woning op een stukje grond. De tuin is nogal klein. Er is net voldoende ruimte voor een kippenhok maar het verbouwen van groenten zit er hier door ruimtegebrek niet in. Maar daar vonden ze een oplossing voor. Ze huren nu een stukje grond in de buurt. Moses kan door zijn handicap zelf niet werken op het land, daarom hebben ze iemand gevraagd Janet te assisteren bij het zaaien en oogsten. Via Agrics kochten ze een flinke hoeveelheid zaden en mest. In negen maanden tijd moeten ze de kosten terugbetalen. De oogst is dankzij deze zaden zo veel beter dat terugbetalen geen enkel probleem oplevert. En zelfs de kosten voor de huur van de grond en voor het in dienst hebben van een assistent verdienen ze zo makkelijk terug.

In het kippenhok bij het huis lopen sinds een poosje een stel kippen rond. De eieren verkoopt Janet in haar stalletje op de markt. Als binnenkort de schuld bij Agrics is afgelost wil het echtpaar via Agrics nog meer kippen kopen om ook de inkomsten uit eieren te kunnen vergroten. Langzaam maar zeker weten ze zo hun kleine bedrijfje uit te bouwen en kunnen ze steeds beter voorzien in hun levensonderhoud.

“Je kunt alleen niks als je hersenen dienst weigeren”, zegt Moses, “maar in alle andere gevallen kun je echt wel een hoop bereiken, als je maar wilt en er hard voor werkt!” Hij vindt het leuk om ook anderen mensen met een fysieke beperking te stimuleren om te denken in oplossingen en mogelijkheden in plaats van in problemen. Zo heeft hij al drie andere boeren weten te overtuigen ook kippen op afbetaling aan te schaffen. “Ons boerenbedrijfje heeft me naast een beter inkomen ook een duidelijker doel in het leven gegeven. Wie had dat ooit gedacht? Dat je succesvol als boer kunt zijn terwijl je niet kunt lopen!” roept hij uit. “Het lukt ons toch maar allemaal mooi met zijn tweetjes”, glimlacht hij trots.