'263 kinderen mishandeld in een jaar tijd'

Met dit nieuws kopt The Standard deze week, een Keniaanse krant. Het gaat hier om slechts een klein gebied: Busia County, in het westen van Kenia. Het door ICS opgezette elektronisch dossier registreert alle meldingen. Ruim 70% van deze groep kinderen is tussen de 0 en 8 jaar oud. Trainingen positief ouderschap worden aangewezen als hulpmiddel om deze aantallen in de toekomst drastisch te verlagen.

"We hebben meer dan 4.100 gevallen van gebroken families gerapporteerd", gaat het artikel verder. Als oplossing voor het slecht functioneren van deze families noemt Aston Maungu, Children's Services Director in Busia, het trainen en ondersteunen van ouders bij opvoeding. ICS biedt trainingen positief ouderschap in onder andere dit gebied. Meer weten over onze aanpak? Lees er hier alles over.

Elektronisch dossier

In 2014 heeft ICS in Kenia de County Child Protection Guidelines opgesteld. Samen met enkele partners zijn landelijke richtlijnen ten aanzien van kinderbescherming uitgewerkt en vastgelegd in een handboek voor de overheid. Een van de punten uit dit handboek was het opstellen van een database waarin elke melding van mishandeling wordt bijgehouden. Het elektronisch dossier bevat informatie over de mishandeling en door wie en wanneer meldingen zijn gemaakt. Het dossier is sinds 2014 ook te raadplegen via een mobiele telefoon met internetverbinding. Zogeheten childrens’ officers hebben hier toegang toe, evenals artsen, politieagenten en andere hulpverleners.

Klik hier om het artikel '263 children abused in one year' te lezen (in het Engels).